
Ons onderdak is duurzaam, waterdicht en dampopen door Celit 4D houtvezelplaten. Wij hebben een glooiend dak en dat willen we heel graag zo houden. Dat is wel de scharme van de boerderij. De Celit4D platen zijn voldoende buigbaar om dit voor elkaar te krijgen en toch goed in elkaar te passen. Omdat we de tengels erop geschroefd hebben zijn de houtvezelplaten ook her te gebruiken en daardoor cradle to cradle. Extra milieubewust.
Eigenschappen
De Celit 4D houtvezelplaten beschermen de onderliggende isolatielaag tegen slagregen en sneeuw. Bovendien zijn de Celit 4D platen door hun poriënrijke structuur zelf een isolatiemateriaal. Doordat ze door de tand en groef verbinding een ononderbroken isolatielaag vormen over de constructie heen. Hierdoor worden koudebruggen gevormd door het timmer werk sterk verminderd. De 22 mm dikke Celit 4D houtvezelplaat vormt daardoor dikwijls het equivalent van 30 tot 50 mm bijkomende isolatie.
De platen zijn samengesteld uit naaldhoutvezels, afkomstig van uitdunningshout en afval van boomzagerijen, en bitumen emulsie en hebben een tand en groef verbinding. In de afvalfase kan Celit 4D worden gecomposteerd of als biomassa worden verbrand.
De platen zijn Damp open, Duurzaam, Dempend en Dicht. De 4 D’s dus.
Celit 4D is geschikt als:
- onderdak
- wandbescherming
- bij het plaatsen van inblaasisolatie
Voordelen:
- Duurzaam & natuurlijk
- Waterdicht en winddicht
- Damp-open
- Buigzaam, dus fijn bij een glooiend dak.
- Brandvertragend
- Makkelijk te plaatsen in je eentje
- Weinig afval
- Lang te gebruiken als nooddak. Hier hebben de eerste platen die erop gingen ca. 1 1/2 jaar als nooddak gedient voordat de pannen en riet erop werden gelegd.
- Makkelijk in te zagen met een multitool voor dakramen die later nog geplaatst worden.
- Licht in gewicht, dus grote partij makkelijk zelf te vervoeren met de aanhanger.
Nadelen:
- Het vlokt een beetje als je het zaagt, dus je krijgt geen hele scherpe zaagrand.
- Je dient een beetje voorzichtig met de platen om te gaan. De tand en groef verbinding is kwetsbaar, maar ze sluit erg goed af.
- Je dient ze goed recht te leggen.
- Dampopen folie, voor nok en hoeken is lastig te bevestigen en daar is de primer echt nodig. Check zeker de filmpjes van de fabricant hoe dit te doen.
- De plaat is een beetje stoffig.





Zo zit het bij ons:
Wij hebben de Celit4D platen over de schapenwollen isolatie op het dak liggen. Wij hebben alles zelf gelegd met enkel een scherp mes en een simpele zaag. De platen zet je vast met de daktengels. Hier komen dan uiteindelijk de panlatten en rietlatten weer op. Het verwerken gaat super makkelijk, de platen zijn licht in gewicht en makkelijk handelbaar. Ook hadden we maar weinig afval. Alles wat er aan de ene kant afgezaagd wordt, gebruik je weer aan de andere kant op de volgende laag. Wij zijn altijd bewust met de afvalstroom tijdens de bouw. Maar liefst 25% van al het afval komt van de bouw af!


Waar te halen?
Heb je vragen of opmerkingen? Wij horen ze graag!