Na maanden van voorbereiding was het tijd om de laatste hand te leggen aan de ecologische verbouwing van ons ambachtelijke dak.
Inmiddels zijn alle ecologische Celit 4D dakplaten vastgezet met tengels. Voor wie zich afvraagt wat tengels zijn: het zijn dunne houten latjes die verticaal op het dak komen. Eigenlijk de ruggengraat van ons dak en ze zijn redelijk buigzaam, zodat de de welving en knik in ons dak makkelijk kunnen volgen. Na de tengels zijn de pan- en rietlatten aan de beurt en kunnen we eindelijk omhoog zonder ladders en steunbalken. Voor het riet kiezen we ervoor om het riet niet direct op de dakplaten te laten schroeven. Zo blijft er een luchtspouw en kan het riet en de dakconstructie beter ademen. Ook worden de knelbalken bevestigd. Dit zijn de onderste balken waar het riet op geknelt wordt en zo niet naar beneden kan schuiven.


Zodra de panlatten erallemaal opgeschroefd zijn kan de schoorsteen geplaatst worden. Hier hebben we toch echt een hoogwerker bij nodig, want het bovenste stuk is volledig nieuw en staat al een tijdje te wachten in de deel. Gelukkig heeft hovenier Renders hier ook ervaring in en in een uurtje staat de schoorsteen op zijn plek. Daarna kunnen de dakpannen erop gelegd worden. De oude dakpannen waren echt aan vervanging toe, en ondanks niet traditioneel op een oude Kempische boerderij, leggen we hetzelfde model terug. Er lagen namelijk geen oud Holandsche pannen, maar blauw gesmoorde Mulden dakpannen op. Zelfs onze buurman van bijna 80 komt een handje helpen en in een paar uur liggen ze allemaal op hun plek en kunnen de rietdekkers aan de slag.


Het hoogtepuntk: Het Rietdekken
En dan, de grote finale: het rietdekken! Dit is waar de ecologische verbouwing van onze boerderij echt tot leven komt. Rietdekken is een vak apart en vergt veel vaardigheid en geduld. Gelukkig hebben we een goede rietdekker bij ons in de straat; Ad Sol kan ook eens lopend naar zijn werk. Ze zetten extra stijgers vast op het dak en het is fantastisch om te zien hoe ieder uur er steeds meer riet uitsteekt aan alle kanten.
Het riet wordt in lagen aangebracht en stevig vastgeschroefd aan de rietlatten. Het resultaat? Een dak dat niet alleen schitterend uitziet, maar ook nog eens duurzaam is. Plus, het houdt ons warm in de winter en koel in de zomer.























En zo, na vele uren werk is de verbouwing van het ecologische dak van Boerderij de Voort eindelijk af. Het is een prachtig gezicht, en wat zijn we trots. En zeg nou zelf, wat is een boerderij zonder een prachtig rieten dak?
Dank voor het volgen van ons dakproject, We zijn misschien niet de snelste klussers, maar wel de meest enthousiaste.

Tot de volgende klus!